АЛВЕН гел 40 g (300 IU + 2,5 mg + 2,5 mg/g)

Zoom
 

Alven®

Состав

1g гел содржи 300 I.E хепарин натриум, 2,5 mg алантоин, 2,5 mg декспантенол

Фармацевтска форма

гел

Дејство

Хепаринот дејствува антикоагулантно и антитромботично.
Дејствува антагонистички на хистаминот, серотонинот, ацетилхолинот од каде што произлегува неговото антиинфламаторно, антиедематозно, умерено спазмолитично и антиалергиско дејство. Локално, ги инхибира ензимите коишто ги хидролизираат сврзноткивните мукополисахариди, подобрувајќи ја структурата на сврзното ткиво, која е често нарушена при венопатии. Комбинацијата со дексапантенол и алантоин овозможува поголема апсорпција на хепаринот.
Декспантенолот има антиинфламаторно дејство, дополнително од она на хепаринот, и ја стимулира гранулацијата и епителизацијата.
Алантоинот, во ниски концентрации, ја стимулира клеточната пролиферација и епителизација на оштетената кожа, како и метаболните процеси на дермалното сврзно ткиво.

Индикации

Профилакса и третман при нарушувања од венско потекло, како што се: површински тромбофлебитис или флеботромбоза, флебитис после паравенски аплицирана инјекција, посттромботичен синдром, проширени вени, улкус на потколеница, едем како последица од венска инсуфициенција;
Третман на оток или на хематом при контузија, дисторзија, луксација, или при фрактура на коска, коишто настануваат при акцидентални или при спортски трауми;
Забрзано заздравување на постоперативните рани и третман на лузни;
Третман на тендовагинитис, бурзитис, епикондилитис.

Пакување

Алвен гел 30 000, туба 40 g

Регулаторен статус

ОТЦ