ЕМЕСАН К ректални чепчиња за деца.

Главна компонента на ректалните чепчиња е дифенилхидрамин, Н1 антихистаминик со смирувачко и антиеметичко дејство.

Посебни карактеристики:

Невротрансмитерот хистамин се врзува со Н1 рецепторите и предизвикива алергиски реакции на кожата и гадење и повраќање (врзан со рецепторите во мозокот). Дифенилходрамиот се врзува исто со Н1 рецепторите и го блокира дејтвото на пројавувајќи антиалергено и антиеметично својство.