CURCUMA CASSIS HARPAGOPHYTUM ORTIE

Image CURCUMA CASSIS HARPAGOPHYTUM ORTIE

 
Куркумин, Црна рибизла,
Ѓаволска канџа и Коприва

 

Куркуминот е добар за превенција, но и лекување на одредени здравствени состојби, Обилува со витамини Ц и Е, одличен е во превенцијата на лошиот холестерол ЛДЛ, кој ги оштетува артериите и предизвикува болестите на срцето. Куркумата исто така го забавува процесот на стареење. 

Црната рибизла е добра во случај на грип, зарипнатост, кашлање, гихт, реума, анемија и недостиг од витамини со цел да се зајакне организмот. Се препорачува кај чир на дванаестопалачно црево и желудник, гастритис и намаленото лачење на киселини во желудникот. 

Ѓаволската канџа е признаена за лекување на артритис, болки во грбот, колена и колкови. Оваа растение помага и во намалување на температура, а има и антивоспалителни својства, поради што е корисна против грип, настинки и разни инфекции. 

Копривата  е најдобро природно средство за чистење на крвта. Таа е природен лек и за болестите на мочните патишта, како што се: воспаленијата, камењата и песокот, па дури може превентивно да делува и на создавањето на каменчиња во бубрегот и во мочните патишта.