Органски сок од аронија

Image Органски сок од аронија

10 одлични ефекти на 

МАГИЧНАТА АРОНИЈА

Аронијата е овошје со горчлив вкус, со темно виолетова, скоро црна боја, кое според обликот потсетува на рибизла. Поради своите лековити својства, научниците со право ја нарекуваат “супер овошје”. Професорите од Универзитетот во Мериленд, САД, напоменуваат дека аронијата е особено добра во борбата против рак на дебело црево. Покрај антиканцерогеното дејство, со користење на сокот од аронија може:

- Плодот од аронија содржи голем процент антиоксиданти, кои се исклучително важни во борбата против ракот
- Да се исфрлат тешките метали, како и некои радиоактивни елементи од организмот
- Да го заштитите и исчистите црниот дроб, како и да ја поттикнете регенерацијата на неговите клетки
- Да го регулирате нивото на шеќер во крвта, како и нивото на холестерол
- Да спречите појава на чир и други гастроваскуларни проблеми
- Да се спречат уринарни инфекции и воспаленија на простатата
- Да го регулирате крвниот притисок, да го намалите ризикот од инфаркт на миокардот, да го намлите нивото на триглицериди во крвта, односно да ја подобрите комплетната крвна слика
- Да ја исчистите крвта, да ја поттикнете циркулацијата, да ја подобрите еластичноста на крвните садови и да се спречи нивно запушување
- Да се заштитат очите од оштетување и катаракта
- Да се заштитите од разни болести, затоа се препорачува кај деца и спортисти, како и кај стари и болни лица