МОМЕНТАЛНИ АКЦИИ

Услугата за достава е достапна на територијата на целата држава и истата е бесплатна со нарачка над 1.500 денари.

Имате можност за избор на термин за достава.

 

Моќта на куркумата

Што е куркума?

curcumin, turmeric, kurkuma

Куркумата или позната уште како жолто злато, е зачин кој потекнува од коренот на растението Curcuma longa. Тоа е зачин со жолта боја, а од обликот на коренот можеме да кажеме дека е многу слична на ѓумбирот. Затоа се нарекува уште и индиски шафран и жолт ѓумбир. Таа претставува пикантен зачин и природно средство за чистење и детоксикација. Исто така се нарекува уште и жолто чудо од природата. Куркумата потекнува од тропските шуми во Југоисточна Азија. Се одгледува и во Јужна Кина, Индија, Индонезија и Јава.

 • Куркумата содржи различни биоактивни соединенија, есенцијални масла, витамини и минерали
 • Куркумата најчесто се користи во кулинарски мешавини, како што е кари, и лесно може да се вклучи во исхраната.

 

Дали е исто куркума и куркумин?

Кукруминот е главната состојка на куркумата. Благодарение на присуството на куркумин, куркумата има антиоксидативно дејство, ги неутрализира слободните радикали и го забавува стареењето на телото.

 • Куркуминот е природно хемиско соединение кое се наоѓа во куркумата и е нејзино најпознатото и најпроучено соединение
 • Тој е одговорен за живописната жолта боја на куркумата и многу од нејзините здравствени придобивки
 • Куркуминот е полифенол и делува како моќен антиоксиданс и антиинфламаторно средство
 • Тој е опширно проучуван, посебно неговите потенцијални терапевтски ефекти врз различни здравствени состојби, вклучувајќи рак, артритис и кардиоваскуларни болести
 • Додека куркумата повеќе се користи како кулинарски зачин, куркуминот се консумира во форма на додаток за да се постигнат повисоки концентрации и потенцијално зголемени лековити дејства. 

 

За што се користи куркумата?

Најчесто куркумата е позната по нејзината употреба во готвењето, но има и широк спектар на здравствени придобивки. Да разгледаме подетално некои од овие придобивки:

 

1. Го намалува воспалението:

men and women jogging, bone health, curcumin, turmeric

Воспалението е природна реакција на телото на повреда или инфекција, но хроничното воспаление може да придонесе за многу здравствени проблеми. Куркуминот во куркумата има антиинфламаторни (антивоспалителни) својства. Истражувањата покажаа дека куркуминот може да помогне да се намали воспалението во состојби како што се артритис, астма и воспалителна болест на цревата.*1 Всушност, неколку студии открија дека куркуминот може да биде исто толку ефикасен како и нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) за намалување на болката и воспалението кај луѓето со ревматоиден артритис и остеоартритис.*2 Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да помогне во заштитата од губење на коскената маса и остеопороза.*3 Куркуминот, исто така, може да помогне да се подобри опоравувањето на мускулите после вежбање. Mоже да го намали оштетувањето и болката во мускулите, а истовремено да ја подобри мускулната функција и времето за закрепнување. Дополнително, се покажа дека куркуминот го зголемува нивото на важен антиоксиданс наречен глутатион, кој може да помогне да се заштитат мускулните клетки од оксидативно оштетување.*4

 

2. Го зајакнува имунитетот:

kurkuma, turmeric, curcumin

Куркумата, исто така, има својства за зајакнување на имунитетот, што може да им помогне дури и на вашите деца да се борат против инфекциите. Се покажа дека куркуминот го стимулира производството на имуните клетки и ја подобрува нивната функција. Исто така, може да помогне во регулирањето на имунолошкиот одговор, што може да спречи автоимуни болести.*5 Куркуминот е моќен антиоксиданс, што значи дека може да помогне да се заштитат клетките од оксидативно оштетување предизвикано од слободните радикали. Оксидативниот стрес е поврзан со голем број здравствени проблеми, вклучувајќи рак, срцеви заболувања и автоимуни нарушувања. Со намалување на оксидативниот стрес, куркуминот може да помогне во поддршката на имунолошкиот систем и да го намали ризикот од овие состојби.*6

 

3. Го поддржува здравјето на мозокот:

Куркуминот може директно да влијае на функцијата на мозокот. Истражувањата покажаа дека куркуминот може да помогне во подобрувањето на когнитивната функција и да го намали ризикот од невродегенеративни болести како што се Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Истражувањата покажаа дека куркуминот може да го зголеми нивото на мозочниот хормон наречен невротрофичен фактор добиен од мозокот  (Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF). BDNF е важен за растот и опстанокот на невроните, а ниските нивоа се поврзани со состојби како депресија и Алцхајмерова болест. Со зголемување на нивото на BDNF, куркумата може да помогне да се заштитите од овие состојби.*7

 

4. Го подобрува варењето: 

boy with good digestion, without stomach pain kurkuma, turmeric, curcumin

Куркумата традиционално помага на варењето, а современите истражувања потврдија дека има дигестивни придобивки. Го стимулира производството на жолчка, која помага да се разградат мастите во телото. Исто така, има антибактериски својства, кои можат да помогнат да се уништат штетните бактерии во цревата. Може да помогне да се намалат симптомите на дигестивни нарушувања како што се синдром на нервозно дебело црево и улцеративен колитис. Одлична е и за намалување на телесната тежина бидејќи го подобрува варењето на храната.*8

 

5. Промовира здрава кожа:

beauty face, girl, kurkuma, turmeric, curcumin

Се покажало дека куркумата има и придобивки за кожата. Нејзините антиинфламаторни својства можат да помогнат да се намали црвенилото и иритацијата, додека нејзините антибактериски својства можат да помогнат во борбата против бактериите кои предизвикуваат акни. Куркумата може да помогне и во намалување на појавата на фини линии и брчки.*9

Сепак, важно е да се напомене дека додатоците на куркума можат да реагираат со одредени лекови, па затоа најдобро е да се консултирате со вашиот доктор пред да ги користите.

 

Заклучок

turmeric-curcumin-kurkuma-kurkumin

Како заклучок, куркумата е моќен зачин со многу здравствени придобивки од кои може да има корист целото семејство.  Со тоа што ќе ја вклучите во исхраната на вашето семејство, можете да помогнете во промовирањето на нивното здравје и благосостојба.

 

Референца: 

 1. Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative medicine review, 14(2), 141-153. 
 2. Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of medicinal food, 19(8), 717-729.
 3. Shen, C. L., Yang, S., Tomison, M. D., Romero, A. W., Felton, C. K., Mo, H., ... & Chyu, M. C. (2017). Nutritional bioactive agents and osteoporosis: a comprehensive review. Journal of Food and Drug Analysis, 25(2), 501-526.
 4. Drobnic, F., Riera, J., Appendino, G., Togni, S., Franceschi, F., Valle, X., ... & Tur, J. A. (2014). Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomized, placebo-controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(1), 31.
 5. Shakeri F, Soukhtehzari S, Khorrami S, Ghaemi A, Maracy M. (2018). Immunomodulatory Effects of Curcumin in Allergy. Journal: AIMS Allergy and Immunology. 2018; 2 (3): 171-181
 6. Menon, V. P., & Sudheer, A. R. (2007). Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Advances in experimental medicine and biology, 595, 105-125
 7. Ng, T. P., Chiam, P. C., Lee, T., Chua, H. C., Lim, L., & Kua, E. H. (2006). Curry consumption and cognitive function in the elderly. American Journal of Epidemiology, 164(9), 898-906.
 8. Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: the Indian solid gold. In The molecular targets and therapeutic uses of curcumin in health and disease (pp. 1-75). Springer US.
 9. Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016). Effects of turmeric (Curcuma longa) on skin health: A systematic review of the clinical evidence. Phytotherapy Research, 30(8), 1243-1264.