МОМЕНТАЛНИ АКЦИИ

Услугата за достава е достапна на територијата на целата држава и истата е бесплатна со нарачка над 1.500 денари.

Имате можност за избор на термин за достава.

 

Тинитус – зошто се појавува и како да го превенирате?

 

Тинитусот е релативно чест проблем и влијае на квалитетот на животот на луѓето. Неговата клиничка манифестација може да варира, но во сите случаи предизвикува непријатност.

Во продолжение ќе ги наведеме причините за неговото појавување и што можеме да направиме за да се справиме со тоа.

Што е тинитус?

Тинитус е звук во главата кој се појавува независно од надворешните фактори. За многумина тоа е звук на ѕвонење, додека за други тоа е свирење, брмчење, шушкање, дури и чкрипење. Звукот може да изгледа дека доаѓа од едното или двете уши, од внатрешноста на главата или од далечина. Може да биде континуирано или периодично или пулсирачко.

Речиси секој имал тинитус за кратко време откако бил изложен на екстремно гласна бучава. На пример, присуството на концерт може да предизвика краткотраен тинитус.

Кога тоа трае повеќе од шест месеци, тоа е познато како хроничен тинитус. Бучавата може да варира во јачината од низок тон до висок пискот, што се слуша во едното или двете уши. Во некои случаи, звукот може да биде толку гласен што ја попречува вашата способност да се концентрирате или да слушате надворешен звук. Тинитусот може да биде присутен цело време или може да доаѓа и да си оди.

Кои можат да бидат причините што доведуваат до тинитус?

Кај многу луѓе, тинитус се должи на една од следниве причини:

 • Губење на слух
 • Инфекција на увото или блокада на ушниот канал - Вашите ушни канали може да се блокираат со акумулација на течност (инфекција на увото), ушна маст, нечистотија или друг туѓ материјал. Блокирањето може да го промени притисокот во увото, предизвикувајќи тинитус во ушите
 • Повреди на главата или вратот - Траумата на главата или вратот може да влијае на внатрешното уво, аудитивните нерви или функцијата на мозокот поврзана со слухот
 • Лекови - Голем број на лекови може да предизвикаат или влошат тинитус. Честопати, несаканата бучава исчезнува кога ќе престанете да ги користите овие лекови. Лековите за кои е познато дека предизвикуваат тинитус вклучуваат нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), антибиотици, лекови за рак, диуретици, антималарични лекови и антидепресиви
 • Мениерова болест - Тинитусот може да биде ран показател за Мениеровата болест, нарушување на внатрешното уво кое може да биде предизвикано од абнормален притисок на течноста во внатрешното уво
 • Нарушувања на крвните садови - Состојбите кои влијаат на вашите крвни садови - како што се атеросклероза, висок крвен притисок или свиткани или неформирани крвни садови - може да предизвикаат крвта да се движи посилно низ вашите вени и артерии. Овие промени во протокот на крв може да предизвикаат тинитус или да го направат тинитусот позабележлив.

Како се утврдува дијагнозата?

Лекарот обично ќе дијагностицира тинитус само врз основа на вашите симптоми. Но, за да ги ублажи симптомите, лекарот ќе се обиде да открие дали бучавата во ушите е предизвикана од друга, основна болест или нема очигледни причини за истата.

 • За да може да ја идентификува причината за тинитус, отоларингологот најверојатно ќе ве праша за вашата медицинска историја и ќе ги испита вашите уши, глава и врат

Вообичаените тестови вклучуваат:

 • Аудиолошки преглед - За време на тестот, ќе седите во звучно изолирана просторија со слушалки кои пренесуваат одредени звуци на едно уво во исто време. Ќе покажете кога можете да го слушнете звукот и вашите резултати ќе се споредат со она што се смета за нормално за вашата возраст
 • Рентген - Во зависност од сомнителната причина за вашиот тинитус, можеби ќе ви требаат тестови за снимање како што се КТ или МРИ скенирање
 • Лабораториски анализи - Вашиот лекар може да земе крв за да провери дали има анемија, проблеми со тироидната жлезда, срцеви заболувања или недостаток на витамини.

Каков е третманот?

Во моментов, не постои единствен третман за тинитус кој функционира за секого. Сепак, истражувањето за да се најде ефикасен третман продолжуваат. Ако може да се открие основната причина за вашиот тинитус, ефективниот третман може да помогне да се подобри тинитусот - на пример, отстранувањето на акумулацијата на ушната маст може да помогне.

Ако не може да се најде специфична причина, третманот ќе се фокусира на тоа да ви помогне да управувате со состојбата на дневна основа. Ова може да вклучува:

 • Звучна терапија – слушање неутрални звуци за да ви го одвлече вниманието од тинитус
 • Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) – терапија која има за цел да помогне да се промени начинот на кој размислувате, така што тинитусот станува помалку забележлив
 • Терапија за тренирање на тинитус (TRT) – терапија која има за цел да помогне да се преквалификува начинот на кој вашиот мозок реагира на тинитус, така што ќе почнете да го штимате звукот и да бидете помалку свесни за тоа
 • Третман на проблем со крвните садови - Големите болести на крвните садови може да бараат лекови или различни пристапи за справување со проблемот. Селеногинот може да помогне при проблеми поврзани со крвните садови
 • Додатоци во исхраната – можат да помогнат во намалување на тинитус

Selenogin

Како помагаат додатоците во исхраната?

Се повеќе внимание се посветува на природните состојки во борбата против тинитус. Постојат докази дека одредени растителни екстракти и витамини можат да го подобрат тинитусот. Тие вклучуваат екстракт од гинко билоба, селен итн.

 • Гинко билоба е едно од најстарите дрвја на планетата. Главните активни состојки се терпеноиди и флавоноиди. Се покажа дека тие го инхибираат дејството на факторот за активирање на тромбоцитите (PAF) и оттука ја намалуваат агрегацијата на тромбоцитите. Покрај тоа, ја подобрува циркулацијата на крвта во телото, ги проширува крвните садови и го подобрува протокот на крв во мозокот. Бројни студии ја покажаа ефикасноста на екстрактот од гинко билоба кај интермитентна клаудикација, церебрална инсуфициенција и тинитус. Селеногин содржи стандардизиран екстракт од Гинко билоба и е прекрасен во борбата против тинитус
 • Селенот, кој е дел од активните состојки на Селеногин, е компонента на неколку ензими, особено глутатион пероксидаза и супероксид дисмутаза, кои се моќни антиоксиданти. Кога земате селен повеќе од 6 месеци, може да се забележи подобрување на симптомите на тинитус

Тинитусот е состојба која може да варира од благо ѕвонење во ушите до силен шум на чкрипење што може негативно да влијае на квалитетот на животот. Важно е да се открие што го предизвикува за да се преземат соодветни мерки.