BIOAGROS Салеп Аладин без шеќер, 84 г
Опис на производот
Салепот во вид на прав се добива од сувите туберозни корени на растение од видот Orchis, кои се попаруваат со врела вода, за да се отстранат остатоците, се сушат и мелат.
Познат е од дамнешни времиња и се среќава во записите на Хипократ, Ескулап, Теофрастус и Гален. Главно се користи во источните земји, но и пошироко, особено во тек на зимата, како утрински напиток, засладен со шеќер или мед.
Без додаден шеќер
Нето-тежина: 84 г (7 кесички х 12 г).
Содржина
Состојки: пченкарен скроб, салеп.
Начин на подготовка на напиток: Во ѓезве се ставаат 2 шолји вода или млеко и 12 г (1 кесичка) салеп и се меша добро да се раствори, без грутки. Потоа се вари до вриење, со постојано мешање. Кога ке се надигне, се истура половина шолја и повторно се загрева.
Се служи топло.