МОМЕНТАЛНИ АКЦИИ

Услугата за достава е достапна на територијата на целата држава и истата е бесплатна со нарачка над 1.500 денари.

Имате можност за избор на термин за достава.

 

Никнување на првите запчиња? Прирачник за како да се справите со овој процес

Процесот на никнување на запчињата на вашето бебе може да биде непријатен и малку болен, но исто така и една од најзначајните фази на растење.

Некои интересни факти за оваа посебна пресвртница кај бебиња:

 • Кај вашето бебе ќе почнат да никнуваат првите запчиња на околу 4-7 месеци
 • Уште во утробата на мајката, кај бебињата веќе се развиени пупките за заби, додека пак некои бебиња се раѓаат со еден или два млечни заби.
 • Кога ќе наполнат 3 години, ќе имаат полна уста со запчиња
 • На родителите обично им се советува да ја надгледуваат рутината на четкање на забите на нивните деца до 6 -годишна возраст.

Вашето бебе за време на периодот на никнување на запчињата веројатно ќе покаже знаци на:

 • Проблеми со спиењето
 • Одбивање да јаде
 • Тенденција да гризе
 • Раздразливост
 • Отекување на непцата
 • Лигавење, што може да доведе до периорална иритација

Ова се знаците на стрес што вашето бебе ги поминува низ оваа фаза.

Применувајте ги следниве совети за да се ослободите од агонијата:

 1. Дајте му на вашето бебе нешто за џвакање: пробајте со глодалка-прстен за заби откако ќе го чувате во фрижидер. Ладното ги отрпнува непцата и ја намалува раздразливоста.
 2. Ладната храна исто така може да помогне, како на пример јогурт или ладен сок од јаболка.
 3. Ако како резултат на никнувањето на запчињата и лигавењето, вашето бебе има осип, намачкајте го со крем што ја минимизира болката околу периоралната област.
 4. Обидете се да ги масирате непцата. Со чисти раце, нанесете гел на непцата на вашето бебе и обидете се да ги протриете за да го ослободите притисокот што вашето бебе го чувствува од забите што ги пробиваат непцата.

Запомнете! Само никнувањето на првите запчиња е проблематично. Вашето бебе наскоро ќе се навикне по првите 2-3 заби и ќе биде помирно!