Чоколадни браунис
Состојки:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 3 супени лажици кокосово масло
- 2 супени лажици путер од кикирики
- 4 супени лажици какако во прав
- 1/3 шолја брашно од овес (или мелен овес)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 2 јајца
- 1/2 шолја кокосов шеќер
- 1/3 кафенa лажицa прашок за печиво
- Прстофат сол
- Грст сечкано темно чоколадо
Прелив:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- 50г темно чоколадо ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Лажичка кокосово масло
Подготовка:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Загрејте ја рерната на 180c и обложете го плехот со хартија за печење .
- На ниска температура стопете ги кокосовото масло и путерот, а потоа додадете го и кокосовиот шеќер и мешајте додека не се соединат добро сите состојки.
- Додадете ги изматените јајца едно по едно
- Измешајте ги сувите состојки, потоа додадете ги во влажната смеса да се направи мазно тесто.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Додадете ги и парчињата чоколадо и префрлете ја смесата во обложениот плех. Печете околу 13 минути.
- Оставете ги браунисот да се изладат.
- Во меѓувреме стопете ги заедно чоколадото и кокосовото масло за да го направите преливот. Прелијте го врз колачите и пресечете на коцки